Трети блок на АЕЦ Тянван в Китай премина гаранционните изпитания

OFFNews 16 февруари 2018 в 15:35 6387 0

Трети енергоблок на АЕЦ „Тянван“, построен в Китай по руски проект с реактор ВВЕР-1000, премина 100-часовите гаранционни изпитания.

Реакторът, чието енергийно стартиране се състоя в края на 2017 г., премина динамичните тестове на различни нива на мощност и приключи 100-часовите изпитания на максимална мощност без спиране.

Енергийното стартиране на Трети енергоблок на АЕЦ „Тянван“ се състоя на 30 декември 2017 г. Строителството на Трети и Четвърти енергоблок се осъществява с участието на специалисти от Групата компании ASE, част от инженеринговото подразделение на „Росатом“. Основна проектна организация на ядрения остров на енергоблока е АО „АТОМПРОЕКТ“, част от ASE.

„Трети енергоблок премина демонстрационните изпитания на непрекъсната работа при номинално натоварване в продължение на 100 часа. Предстои предварителното приемане, което е начало на двегодишния гаранционен период на експлоатация на енергоблока“, съобщи директорът по проектите в Китай на Групата компании ASE Алексей Баник.

В рамките на строителството на втори ред на АЕЦ в Китай продължават дейностите по изграждането на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван“, като се предвижда въвеждането му в експлоатация да стане през тази година.

„В Четвърти енергоблок се провежда подготовката за един от ключовите етапи – през пролетта предстои горещата обкатка. Сега на пълен ход се провеждат монтажните дейности, преминават тестове на работоспособността на оборудването в проектен режим. Това е в рамките на първата ревизия след студената обкатка“, съобщи заместник-директорът на Санктпетербургския проектен институт АО „АТОМПРОЕКТ“ Валерий Кедров.

АЕЦ „Тянван“ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок се състоя през 2007 г. Ежегодно те изработват повече от 15 млрд. киловатчаса електроенергия. В основата на изграждане на АЕЦ „Тянван“ е руският проект АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Изграждането на АЕЦ „Тянван“ се осъществява от китайската ядрена енергийна корпорация JNPC заедно с руската компания „Атомстройекспорт“, част от Групата компании ASE.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови