Тренд: Българите не усещат по джоба си добрите икономически показатели

OFFNews 22 ноември 2018 в 11:55 2844 1

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат, че публичните средства се харчат неефективно, показа национално представително проучване на "Тренд"*.

Въпреки, че по-големият дял от анкетираните не са заинтересовани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани смятат, че те са важни.

Сред акцентите в новия бюджет, с които обществеността е най-информирана, са повишаването на минималната работна заплата, увеличението учителските заплати и пенсиите. Тази информация е достигнала до най-много хора, съответно 82%, 75% и 74%. 

Най-силна подкрепа сред респондентите среща увеличението със 150 милиона лева на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличаването на пенсиите (93%), повишаването на минималната работна заплата (92%), увеличаване на парите за здравеопазване (87%). Най-ниска подкрепа събират параметрите, свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор (50%) и увеличаването на максималния осигурителен праг (52%), като въпреки това мнозинството от хората подкрепят тези мерки.

Друг извод от него е, че въпреки добрите макроикономически показатели, 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. Това до голяма степен е следствие от ниското доверие на гражданите спрямо институциите, а не толкова върху техните наблюдения по сектори. Сферите, в които българите традиционно намират за проблематични пък се наблюдават най-сериозни натрупвания, като здравеопазването е типичен такъв пример, добавят авторите на изследването.

*Изследването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Реализирано в периода 6-12 ноември 2018 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови