Транспортният министър: Собственикът на Вера Су иска корабът да потъне, за да вземе застраховката

OFFNews 10 октомври 2021 в 16:11 3970 3

Турският собственик на заседналия край Яйлата кораб „Вера Су“ умишлено не предприема действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, за да получи сумата от застраховката. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев след проведени срещи с представители на салвидж компания, застрахователя на кораба и този на товара.

Чуждата компания за спасяване на кораби е представила план за разрешаването на ситуацията, но и към момента не са получили възлагане на операция от корабособственика.

Според две салвидж компании, участвали в срещата с министъра на транспорта Христо Алексиев, липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик и лошите атмосферни условия могат да доведат до отлагане на акцията по спасяване на кораба.

В среща с представители на застрахователите на кораба и неговия товар транспортният министър е настоял за пълното възстановяване на разходите, направени от страната ни до момента и за в бъдеще.

Утре представители на ИА „Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед за актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция.

След огледа приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

3

тОлуп

11.10 2021 в 07:31

Повикайте Георги Харизанов (а.к.а. Жоро Тръбата) и до няколко часа кораба ще е нарязан и изнесен за скрап...

4164

2

Egocentric Eccentric

10.10 2021 в 18:15

Е той не е ли legitimate salvage в момента?

В смисъл според закона, не е ли който иска отива и ако го спаси за него си остава. Ако има мераклии да го спасяват (примерно министъра) да отива да го прибира, а не да търси оправдания.

Или греша?