Топлофикациите в Перник, Сливен и Русе може да спрат работа от април

OFFNews 24 март 2015 в 17:56 2637 2

Снимка МЕ

Топлофикациите в Сливен, Перник и Русе са най-потърпевши от промените в Закона за енергетиката. Заради това, че държавата няма да изкупува тока, произведен от ТЕЦ-овете, ако той не е високоефективен, Топлофикациите може да затворят врати след началото на април.

Това обясниха представители на трите Топлофикации след среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Ако трите топлофикации спрат работа, 65 000 абонати ще останат без топла вода, а около 3500 работници ще останат без работа, посочиха от дружествата.

От Топлофикациите поискаха да има отсрочка в прилагането на промените в закона от една или две години, за да могат да се адаптират.

Целта на промените в Закона за енергетиката, според които държавата ще изкупува вече само високоефективната енергия, произведена от ТЕЦ-овете и заводските централи, е да се намали дефицита в НЕК, който само от закупуването на този ток за миналата година е 231 млн. лева, коментира Теменужка Петкова.

По думите й тази промяна е важна и не може да има отстъпление по въпроса, но ще се търси решение.

Синдикатите са категорични, че от промяната в закона, засягаща ТЕЦ-овете, ще бъдат спестени едва около 4 млн. лева годишно. Те настояха за намиране на решение и заплашиха със стачки в противен случай. 

Това не са нови промени в закона, а са заложени още през 2012 г., като е предвидено да влязат в сила от 1 юли 2015 г. Т.е. със сегашната промяна този срок е намален само с няколко месеца и дружествата знаят отдавна, че трябва да се приготвят, коментира министърът.

Петкова подчерта, че са планирани срещи на трите дружества с енергийния регулатор и с НЕК, за да се намери решение на проблема, а до една седмица регулаторът трябва да излезе с предложение за временни правила, които да позволят на Топлофикациите да продават електроенергия на свободния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!