Топлофикация обеща коригиране на всички сгрешени изравнителни сметки за парно

OFFNews 29 август 2022 в 08:33 2893 0

Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация София

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация София

"Без никакво съмнение ще бъдат коригирани фактурите, ако се окаже, че са нарушени правилата при формирането на сметките. Дайте ни няколко дни, когато имаме решение с Министерството на финансите" - каза изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров пред bTV.

Много високите изравнителни сметки за парно на част от абонатите предизвикаха съмнения за неправилното им изчисляване и омбудсманът Диана Ковачева поиска НАП да провери. Тя се усъмни, че върху сметките за отоплителния сезон 2021-2022 г. може да е бил начислен 20% ДДС, а не намалената му ставка от 9%. Процентът на данъка трябва да е 9, считано от 9 юли 2022 г., съгласно решение на Народното събрание.

Много от сметките са издадени на 31 юли, т.е. би трябвало да се обложат с 9% данък.

На 26 август служебният министър на финансите Росица Велкова отговори на омбудсмана. Независимо дали клиентите плащат на 11 равни месечни вноски и една изравнителна, на месечни вноски по прогнозна консумация за сградата и една изравнителна или по реална месечна консумация, ако датата, на която плащането е станало дължимо, е до 8 юли, се прилага стандартната ставка от 20%. Ако е след това - 9%.

Ако е допусната грешка, издадените фактури следва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови.

"Топлофикация" няма интерес да начислява грешно ДДС. Разминаването е, че досега начислявахме 20% на всички сделки в миналия регулаторен период, който приключи на 30 юни. Отоплителният сезон от ноември до април", каза днес Александров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови