Токът поскъпва средно с 1,5%

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2017 в 17:55 3359 0

С 1,5 на сто се увеличава цената на тока за битовите потребители от 1 юли, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг след закрито заседание на КЕВР в специализиран състав "Енергетика", съобщава "Дарик".

Със свое решение КЕВР утвърди цените на природния газ, на топлинната и на електрическата енергия.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" - с 0,41 процента.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента. По отношение на небитовите клиенти на регулиран пазара за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на цената върховата енергия, а за някои дружества и на нощната електроенергия", коментира Иванов.

От 1 юли електроразпределителните дружества ще купуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегаватчас. До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на "Енерго про", и почти изцяло за EVN, каза още председателят на КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови