ТЕЦ AES Гълъбово е напълно готова за зимния сезон

Централата приключи успешно годишните планови ремонти и на двата блока и осигури въглищен запас, който е с 50% повече от изискуемото по нормативна уредба количество

OFFNews 08 ноември 2022 в 09:57 853 0

ТЕЦ AES Гълъбово
ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за експлоатация през предстоящия зимен сезон.

ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за експлоатация през предстоящия зимен сезон.

Най-новата и модерна въглищна централа в България има осигурени на склад 436 000 тона лигнитни въглища. Това е с 50% повече от изискуемото по нормативна уредба количество на горивните запаси. Осигурените на склад въглища биха осигурили нормалната работа на централата при пълно натоварване за един месец. ТЕЦ AES Гълъбово има осигурен резерв, съгласно изискванията, и от течно гориво и варовик, необходим за процеса на сероочистване.

Централата успешно приключи годишната планово-профилактична ремонтна кампания и на двата енергоблока. В момента генериращите мощности са разполагаеми към електроенергийната система и готови за експлоатация през настоящия зимен период.

ТЕЦ AES Гълъбово е единствената изцяло новопостроена въглищна централа в България за последните близо 40 години. Тя е най-маневрената и високотехнологична въглищна мощност в страната, което я прави ключова за енергийната сигурност на страната. Освен това ТЕЦ AES Гълъбово има важно значение за осигуряване на надеждна енергия на социално поносими цени за обществото, тъй като използва само местен енергиен ресурс, каквито са лигнитните въглища, добити от държавните „Мини Марица – изток“.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови