ТЕЦ AES Гълъбово е напълно готова за експлоатация през зимния сезон

Централата разполага с въглищен запас, надхвърлящ 150% от изискуемото количество

OFFNews 13 октомври 2021 в 16:31 1079 0

ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за експлоатация през предстоящия зимен сезон. Най-новата и модерна въглищна централа в България има осигурени на склад над 430 хил. тона лигнитни въглища, което представлява над 150% от изисквания резерв. Това налично количество въглища би осигурило нормалната работа на централата при пълно натоварване на мощностите за повече от 3 седмици.

ТЕЦ AES Гълъбово има на склад и изискваните количества от течно гориво и варовик, необходими за процеса на сероочистване. Успешно приключи годишната планово-профилактична ремонтна кампания във Втори енергоблок на централата и към началото на октомври и двата блока са в пълна търговска експлоатация. Очаква се в началото на ноември да започне и плановият ремонт на Първи енергоблок.

За първите девет месеца на 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово произведе за българските потребители близо 2 320 000 MWh надеждна електроенергия, което представлява 8% от електроенергията, потребена в страната за този период. Това за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово за българската енергийна система.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови