Тестовете на Ростовската АЕЦ напредват

OFFNews Последна промяна на 03 август 2017 в 16:11 2182 0

В изграждащия се Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ започна подготовката за горещата обкатка на реактора. Специалистите вече приключиха с хидравличните тестове за здравина и плътност на оборудването на тръбопроводите на първи и втори контур и започват тестовете на реакторната установка при горещи параметри.

В близките дни ще започнат изпитанията на херметичната обвивка за херметичност и плътност. Тази много сложна технологична операция предвижда проверка на техническото състояние на конструкцията и системите на херметичните ограждения на реакторното отделение с вътрешно налягане от 4,6 кг. на кв. см. Освен това на строителната площадка се провеждат активни подготвителни дейности за началото на високоволтовите тестове на електрооборудването на охладителната кула. За задвижване на двигателите на помпите на кулата на празен ход, строителите ще осигурят напрежение от 6 кВ.

„Ние пристъпихме към основния етап на подготовката на енергоблока към физическо стартиране“, отбеляза директорът по строителството на Ростовската АЕЦ от Групата компании АСЕ Алексей Кононенко.

Според програмата за подготовка в енергоблока в момента се провеждат дейностите по въвеждане в експлоатация, в които са ангажирани всички участници в проекта – поръчителят, основният изпълнител и монтьорите.

„Подготовката към горещата обкатка се провежда по най-стриктен начин с голямо внимание“, подчерта генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров. „Сега е необходимо да се осигури монтажната готовност на всички системи и помещения, задействани в горещата обкатка, за да може тя да бъде започната според установените срокове“.

Провеждането на горещите изпитания на реакторната установка е предвидено за август-септември 2017 г. Тези тестове представляват постигане на параметри в реактора, които са идентични с работните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови