Текстилният бранш поиска държавата да му обърне внимание

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2021 в 15:47 1874 0

Текстилният бранш в България настоява държавата да предприеме спешни мерки за подкрепата му в условията на ограничен износ заради коронавируса. Това се казва в позиция на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

"В условия на криза, в каквото се намира целият свят, са необходими спешни мерки на подкрепа и на държавно ниво, за да може индустрията да се справи с това предизвикателство. Да могат семействата на близо 100 000 заети в сектора спокойно да посрещат своите нужди, а традиционният за страната отрасъл да продължи да бъде посланик на положителен имидж на България пред света", се казва в становище на организацията, разпространено до медиите.

Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните промишлени производства на България. Секторът е от съществено значение за формиране на брутния вътрешен продукт на България. Официалните данни сочат, че развитието на бранша се отразява върху динамиката на износа, като той формира близо 11% от общия износ на страната и създава около 12% от добавената стойност в индустрията, осигурявайки заетост на около 100 хиляди души. Освен това, секторът е изключително социално значим и единствен работодател както за някои от малките населени места, така и за социални групи, които не намират реализация другаде. 

В световен мащаб браншът е в силно затруднено състояние, заради извънредната ситуация с COVID-19, а повече от 90% от българските предприятия в сектора „Текстил, облекло и кожи“ са експортно ориентирани. Най-големите лидери на пазара отлагат създаването на нови колекции; модни презентации и събития отпадат; поръчките към подизпълнители са силно редуцирани. Основните контрагенти на родните производители са от Германия, Франция и Италия, които са сред силно пострадалите от кризата, чийто последици засегнаха и българските производители, посочват от асоциацията.

Официалните данни на НСИ показват, че през втората половина на 2020 г. производството на облекла в страната има спад с 10-15% в сравнение с 2019 г., а при производството на обувки през някои от месеците на изследвания период се наблюдава намаление до 25-30%.

Според БАТОК някои от компаниите в бранша все пак са успяели да задържат досегашните си позиции, защото са пренасочиха дейността си към създаването на различен тип продукти, а други са се преориентирали в производството на маски и защитни облекла, за да отговорят на нуждите на обществото в този момент. От асоциацията обаче обясняват, че това е само временно решение, което е е крайно недостатъчно, за да функционира цял отрасъл от икономиката, особено спрямо последните тенденции в Европа за забрана на употребата на текстилни маски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови