Цигарите "Родопи", "БТ" и "Стюардеса" отново на руския пазар

ОFFNews 03 февруари 2014 в 12:35 21546 0

БТ
БТ

Българските цигари "БТ", "Родопи", "Опал" и "Стюардеса" скоро ще се завърнат на руския пазар, съобщава в. "Известия". Те обаче няма да се произвеждат у нас, а в руска фабрика.

В средата на януари "Булгартабак-Холдинг", чийто мажоритарен собственик е дъщерното дружество на руската "ВТБ Капитал" - австрийската BT Invest GmbH, е подала заявка в "Роспатент" за получавана на изключителните права за ползване на търговската марка „Родопи“. По думите на патентния представител на "Булгартабак холдинг" в Русия Елена Гаврилова за другите марки на компанията вече е получена регистрация.

„Става въпрос за възстановяване на правата на компанията върху нейни исторически марки. Това е голяма заявка за влизане на руския пазар", казва Гаврилова.
Генералният директор на Погарската цигарена фабрика в руската Брянска област съобщава, че неговото предприятие ще произвежда цигарите за "Булгартабак-Холдинг".
"Ние ще играем ролята на производствена площадка", казва Игор Мойсеев. С продажбите ще се ангажира дружеството "Булгартабак Лоджистикс".
Една кутия цигари от въпросните марки ще струва около 40 рубли. От "Булгартабак Лоджистикс" съобщиха, че цигарите ще се появят на пазара на дребно през февруари.
Според Вадим Желнин, независим експерт в областта на тютюневите пазари, цитиран от "Известия", сътрудничеството с Погарската цигарена фабрика, а не транспортирането в Русия на вече готова продукция е напълно логично, защото този начин е по-евтин и предпазва прекъсване на доставките. Желнин отбелязва, че продуктите на българската компания попадат в нисък ценови сегмент. Според него с повишаването на акциза и ежегодното увеличение на цените на цигарите, потребителското търсене се измества в посока само на евтини продукти от цена 40-45,5 рубли за пакет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови