ТАСС: България е уведомила Росатом за забавяне на търга за Белене

OFFNews 24 април 2020 в 20:16 3064 0

АЕЦ "Белене"


“България уведоми „Росатом“ за отлагането на търга за изграждане на АЕЦ „Белене“ в страната поради коронавируса. Сроковете за продължаване на работата по търга ще зависят от продължителността на ограниченията поради пандемията”. Това е заявил представител на „Росатом“ пред журналисти, цитиран от TACC.

"Днес получихме официално известие от българска страна, че поради коронавирусната епидемия времето на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ" Белене "се забавя. Конкретният график до голяма степен зависи от възможността за целодневен достъп на участниците до така наречената информационна зала за изучаване на техническата документация на проекта, въз основа на които ще се формират предложенията на участниците “, каза той.

Представителят на „Росатом“ отбеляза, че държавната корпорация е оптимистично настроена към изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", въпреки забавянето на търга поради пандемията.

"Въпреки забавянето, причинено от обективни причини, ние сме силно заинтересовани от проекта за АЕЦ" Белене "и гледаме на него с оптимизъм", каза той.

Представителят на държавната корпорация отбеляза, че според рамките на възможностите България продължава да работи над търга "Така или иначе, процедурата тече, по ред вупроси комуникация тече онлайн”, добави той.

Срокът за подаване на заявки приключи на 31 януари 2020 г., след което министерството на енергетиката съобщи, че готовност да участват в търга за "Белене" са заявили пет компании: руската държавна "Росатом" (чрез дъщерната си фирма "Атоменергопром"), Южнокорейската корпорация за хидро- и атомна енергетика (Hydro & Nuclear Power), Китайската национална атомна корпорация
(China National Nuclear Corporation, CNNC), френската компания "Фраматом" (Framatome) и американската "Дженерал Илектрик"
(General Electric)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови