Строителството на газопровода към Турция върви по план

OFFNews 17 август 2017 в 15:41 3304 0

Дейностите за изграждане на транзитния газопровод за Турция в участъка  Лозенец - Недялско се извършват в срок. Това констатираха днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, които инспектираха обекта в района на Ямбол. 

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД.

Дейностите са част от проект за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия.

Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка. Реализирането му ще повиши сигурността на преносната система на „Булгартрансгаз” ЕАД и ще се осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ по транзитния газопровод в участъка между компресорна станция „Лозенец” и българо-турската граница, уточняват от Министерството на енергетиката.
 
Според премиера Бойко Борисов, с изграждането на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се захранва от различни източници на природен газ.

"Спазваме европейското законодателството и изискванията на Третия либерализационен пакет при реализация на проектите, всеки може да заплаща транзитни такси и да тразнитира през България", каза още Борисов.

А министър Петкова добави, че кабинетът предприемал реални действия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. 

Въвеждането на обекта в експлоатация се очаква през 2018 г. С изграждането на газовата връзка с Турция ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15.7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България. 
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!