Страните от ОПЕК се договориха за рекордно намаление на добива на петрол

OFFNews Последна промяна на 12 април 2020 в 22:31 1763 0

Снимка IADE-Michoko/Pixabay

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорски държави, сред които и Русия (т. нар. формат ОПЕК+), се договориха днес да съкратят добива на петрол с 9,7 милиона барел на ден, предадоха ТАСС и БТА.

Новината бе потвърдена от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е рекордно намаление, което се равнява на около една десета от световното производство на петрол.

Споразумението ще започне да се прилага от 1 май и ще бъде в сила два месеца - до края на юни, уточни казахстанското министерство на енергетиката.

Пробивът бе постигнат на извънредно заседание на ОПЕК+ тази вечер чрез видеоконферентна връзка. Той стана възможен след компромис с Мексико - последната страна, която не бе дала своето съгласие. В крайна сметка бе договорено централноамериканската държава да намали своя дневен добив само със 100 000 барела, а не с 400 000, както бе предвидено по-рано.

По-рано днес руският министър на енергетиката Александър Новак прогнозира, че кризата на световния петролен пазар, настъпила след избухването на пандемията от новия коронавирус, ще продължи поне до края на тази година. Никога досега глобалното търсене не е намалявало с 15-20 процента, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови