Страните от Г-7 поеха ангажимент да спрат постепенно вноса на руски петрол

OFFNews 08 май 2022 в 21:29 2518 1

Страните от Групата на седемте (Г-7) се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол, а САЩ представиха санкции срещу ръководители на "Газпромбанк" и други предприятия, за да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Поемаме ангажимент за постепенно премахване на зависимостта ни от руската енергия, включително чрез постепенно прекратяване или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано. Ще работим заедно и с нашите партньори, за да осигурим стабилни и устойчиви световни енергийни доставки и достъпни цени за потребителите", заявиха лидерите на Г-7 в общо изявление.

Разговорът им продължи малко повече от час. В документа не се посочват конкретни времеви рамки, нито коя държава какъв ангажимент е поела, отбеляза Франс прес.

Това е най-новият ход на Запада за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин заради нахлуването в Украйна и смъртоносните последици от войната. Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ проведоха срещата си в деня, в който традиционно Европа чества краят на Втората световна война. Третата среща за годината на 7-те най-развити икономики в света се състоя ден преди военния парад, с който Русия отбелязва годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите държави от Г-7 разговаряха във видеоконферентна връзка и с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят войната, подкрепата за Украйна и допълнителни мерки срещу Москва, включително в областта на енергетиката.

Междувременно Съединените щати представиха санкции срещу три руски телевизии, забраниха на американци да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и наложиха визови ограничения на около 2600 руски и беларуски представители.

Мерките, наложени на ръководството на "Газпромбанк", са първите, които засягат големия руски износител на газ. САЩ и техните съюзници избягват да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа - основния клиент на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!