Стойнев обяви скок на цената на въглищата от „Мини Марица изток“

OFFNews Последна промяна на 11 май 2014 в 14:09 1289 1

Драгомир Стойнев

Цената на въглищата от държавното дружество „Мини Марица изток“ ще бъде увеличена. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес при посещение в Раднево, цитиран от БГНЕС.

От началото на новия регулаторен период (1 юли) цената на въглищата, добивани от "Мини Марица Изток", ще се увеличи от 75 лева на 77 лева за тон гориво, обяви министърът, въпреки че решението за промяна на цената не е в неговите правомощия, а трябва да бъде взето от енергийния регулатор (ДКЕВР).

Това ще е второто увеличение на цената на въглищата за последната календарна година. През лятото на 2013 цената бе увеличена от 71,5 лева на 75 лева. Поскъпването ще доведе до допълнително финансово стабилизиране на мините, каза министърът.

Стойнев не обясни как поскъпването на въглищата ще се отрази на цената на електроенергията. Въглищата на „Мини Марица изток“ се използват от всички големи топлоелектрически централи в района, които имат голям дял в електроенергийния микс на страната.

В трите рудника на "Мини Марица Изток" работят над 7000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2014 в 15:12

... как ще се отрази на цената на тока... много ясно как!

... ссстойне кажи по-добре за контрабандните въглища, дето нелегално се горят... или ти не си в "играта"... да питам къдията казваш...

... хахахахахахаха

... червеният телефон още ли не е звъннал, а... абе и твойта не е лесна... ама хич не е...

... хахахахахахаха