Статистиката отчете рекордно ниска безработица, най-много се търсят бармани, сервитьори и готвачи

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2018 в 13:40 2050 0

Снимка Pixabay

Безработицата през месец юни се е свила до рекордно ниски нива, отчита Агенцията по заетостта. За изминалия месец тя е 5,7% в сравнение с 6,1% през месец май. На годишна база понижението е с 1,1 процента.

Регистрираните безработни в края на юни са 188 576, като числеността им се свива с 5,9% спрямо предходния месец и с 15,9% спрямо година по-рано. Новорегистрираните са 21 898, като от тях 1704 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 31 903 лица, като е приложен целият инструментариум за активиране на Агенцията по заетостта: трудови борси, срещи и презентации със завършващите образование, организирани от кариерните центрове, дейности на младежки, ромски, трудови медиатори и др., допълват от Агенцията по заетостта. Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през юни 818 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 23 769 души са започнали работа през юни.

Към момента бюрата по труда предлагат общо 17 339 работни места, от които 83% са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30,3%), търговията (14,7%), хотелиерството и ресторантьорството (11,9%), административните и спомагателните дейности (8,3%), операциите с недвижими имоти (6,5%), строителството (5,6%) и др. 

Най-търсените групи професии през месеца са били: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; помощници при приготвяне на храни; преподаватели; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.

Всички новини
Най-четени Най-нови