ССИ: Властта да използва златната си акция в Лукойл, вместо да дава по 25 стотинки на литър бензин на всички

От съюза припомнят информацията за специалните права на държавата, оповестена от Иван Костов още при приватизацията на дружеството

OFFNews 02 септември 2022 в 15:46 3495 1

ССИ

Снимка ССИ

Да се улесни достъпа до споразумения за добиване и закупуване на електроенергия от ВЕИ, искат от ССИ

Съюзът за стопанска инициатива призова държавата незабавно да встъпи в специалните права, които има по договора за приватизация на Лукойл Нефтохим – Бургас или т.нар. „Златна акция”, за която в публичното пространство информация бе дадена от тогавашния премиер Иван Костов. 

Злaтнaтa aĸция дaвa пpaвo нa дъpжaвaтa дa блoĸиpa peшeния нa нoвия coбcтвeниĸ, aĸo нaпpимep, peши pязĸo дa yвeличи цeнaтa нa гopивaтa, дa пpeĸpaти или нaмaли  пpepaбoтĸaтa нa нeфт, или пъĸ дa cпpe пpoизвoдcтвoтo нa гopивa. Дъpжaвaтa щe имa peшaвaщ глac и пpи пpeдocтaвянe нa дocтъп дo пpиcтaнищни cъopъжeния или пpoдyĸтoпpoвoди нa дpyжecтвoтo и пpи измeнeниe в ycтaвa мy, стана ясно още през 1999 г. 

В становището си днес ССИ се обръщат към председателя на работната група за разработване на мерки за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електроенергията Димитър Данчев: Оценяваме разговорите на добра воля между държавните институции и представители на Лукойл Нефтохим – Бургас, но приватизационният договор налага незабавно изпълнение на служебните задължения от страна на лицата, отговорни за намеса при покачването на цените на горивата.

Като приоритет в този момент извеждаме и улесняването на достъпа до споразумения за добиване и закупуване на електроенергия от ВЕИ. Неоспорима е ползата от ВЕИ за икономиката и екологията, а и като страна по Зелената сделка, енергийната трансформация остава цел за България дори в условията на настоящата криза, пишат още от ССИ.

Според тях "спешното предприемане на мерки за недопускането на своеобразен картел върху горивата и разследване за евентуално антиконкурентно поведение на пазара е от ключово значение в момента. В допълнение към това е необходимо да се предприемат мерки за недопускане на спекула на енергийните пазари".

Макар и индиректно свързано с дейността на работната група препоръчваме да се трансформира помощта от 25 стотинки за литър в цената на горивата в директно подпомагане към най-уязвимите групи, като по този начин ще се прекратят и злоупотребите от търговците на горива, а това само по себе си ще успокои изкуственото завишаване на цените на същите, пишат още от ССИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

02.09 2022 в 17:05

веднага да се упражни златна акция и да се лицензират други фирми за данъчен склад за гориво

отделно пълен одит на това пристанище, че мирише там на държавна измяна