Спонсор на Левски и КТБ с обща оферта за БТК

Александра Маркарян 02 март 2012 в 13:45 2863 0

Атанас Бостанджиев Снимка: Сергей Антонов
Атанас Бостанджиев Снимка: Сергей Антонов
Обща оферта за БТК (Vivacom) са подали Външно-търговската банка на Русия (VTB Capital) и Корпоративна търговска банка пред Morgan Stanely. Това съобщи агенция Bloomberg, цитирайки Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор на VTB Capital. VTB Capital е инвестиционно поделение наVTB, втората по големина руска банка. Вчера официално от VTB Capital обявиха, че имат договор за спонсорство с футболния Левски. Дъщерна фирма на банката - BT Invest, притежава 79.83% от "Булгартабак холдинг". Регистрираното в София "ВТБ Капитал" АД се представлява от Атанас Бостанджиев, Милен Велчев (министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски"), Красимир Катев (заместник-министър на Велчев), Георги Велчев - братът на Милен Велчев, който е в борда на директорите. Мажоритарен собственик на КТБ е Цветан Василев. "Имаме интерес към сделка като финансов инвеститор. Подадохме предварителна оферта и активно участваме в процеса, управляван от Morgan Stanley," казва Бостанджиев, цитиран от Reuters.
Интересът на VTB Capital не означава непременно, че дружеството планира да управлява телекома, а по-скоро да участва от името на свои клиенти, допълва той, цитиран от "Капитал". Целта е придобиване на мажоритарния дял на компанията или такъв, който би имал блокираща квота сред акционерите. Крайният срок за подаване на оферти изтече на 27 февруари. Другият обсъждан евентуален кандидат за БТК беше най-голямата турска телефонна компания Turkcell. В тази връзка от компанията публикуваха официално изявление, в което заявяват, че все още обмислят евентуална инвестиция във Vivacom, съобщи Finaicial Times. По-рано Bloomberg публикува неофициална информация, според която Turkcell оценява БТК на 1.4 млрд. долара. От турския телеком определиха оценката като "безпочвена".
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)