Спират ТЕЦ Марица 3, централата е заплаха за енергийната система, обяви властта

OFFNews 13 септември 2022 в 11:30 5716 4

Министрите Карамфилова и Христов

Снимка БНТ

ТЕЦ Марица 3 спира временно работа

ТЕЦ Марица 3 поставя под риск цялата електроенергийна система на България, топлоелектрическата централа ще бъде временно затворена. Ако тя продължи да замърсява, има опасност да бъдат затворен трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на съвместен брифинг с Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите. Повод са многократните нарушения, извършени от централата през уикенда. Още тогава заради замърсяването РИОСВ - Хасково спря временно теца. Днес стана ясно, че той няма да отвори, ако не изпълни предписанията. 

Моментът е изключително критичен, защото срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата е с фини прахови частици", подчерта екоминистърът.

"С още две нарушения от централата България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да загубят работата си", стана ясно от думите на министрите. Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК - в рамките на която всички централи може да извършват ограничени нарушения. Но бройката на нарушенията при ТЕЦ 3 бързо расте.

"С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Христов. 

"За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота, поставя под огромен риск страната ни и води до изключително негативна тенденция. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни като членка на ЕС е поела своите ангажименти. Съгласно този ангажимент допускането на нарушения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите и до 3 на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми, обясни Карамфилова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

4

путин хуйло

13.09 2022 в 16:07

Всеки психиатър може да потвърди какво означава подобна свръхактивност!

22547

3

dolivo

13.09 2022 в 12:22

ако слушате Копейкин, ще каже че ни се бъркат във вътрешните работи, и ще си прибере парите от Ковачки с другата ръка

НО, по време на криза, правителство трябва да отиде в ЕС и да се спазари за тая дерогация да се удължи, защото е много тежко положението

Инак теца не са му реинвестирани достатъчно печалби, сладкото източване на доходи и заплахи за протести ако се спре, са мутренско синдикалните методи на Ковачки да дои и задържа статуквото

А слабата държава която не го натисна да реинвестира достатъчно, сега ще плаща. И народа дето гласува за мутри ще плаща.

12078

2

edin slep

13.09 2022 в 12:09

Нали я бяха спрели, но ВАС се разпореди, че се вреди на г-н Ковачки и я пуснаха отново. Пак ще стане така.

4038

1

Moirae

13.09 2022 в 11:53

Нито да ни плашат ни трябва, нито митрофанова ни трябва, нито трябваше да отказват договорените на по-ниска цена танкери. Само трябваше да продължат да администрират - тогава щеше да има полза това служебно.