Спад в промишлеността ни, леко подобрение в строителството и търговията на дребно

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:59 1930 0

Бизнес климатът у нас леко се подобрява. През октомври общият показател нараства с 0,5 пункта в сравнение с предходния месец. Леко подобрение е регистрирано в секторите: строителство, търговията на дребно и услугите. Срив има в сектор промишленост, показват данните от анкетата на Националния статистически институт. 

Промишленост

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1,3 пункта спрямо септември. Това се дължи на по-умерените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията на предприемачите за притока на нови поръчки през последните три месеца се подобрява, но същевременно това не допринася за големи очаквания за производителната активност. 

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2,4 пункта и достига 72.8%. Предвид очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности. 

Факторите, затрудняващи предприятията са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина и недостатъчното търсене от страната.

Мениджърите очакват през следващите три месеца продажните цени да се запазят. 

Строителство

През октомври съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 0,6 пункта. Това се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Анкетата отчита, че през последния месец ще има намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основна пречка остава несигурната икономическа среда за развитието на бизнеса. Другите пречки са недостиг на работна сила и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени строителните предприемачи предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 1,3 пункта. Това е в резултат на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. 

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, който затруднява дейността.

Регистрирано е и нарастване на отрицателното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша.

Търговците на дребно очакват продажните цени да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Услуги

През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3,4 пункта. Това се дължи на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, но това обаче няма да е съпроводено с допълнително наемане на персонал.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене, факторът "други" и конкуренцията в бранша.

Мениджърите предвиждат продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови