„Софийска вода“ показа най-модерната пречиствателна станция и ВиК лаборатория в страната

OFFNews 15 юни 2018 в 19:02 8830 0

Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) „Бистрица“ е една от четирите станции („Панчарево“, „Мала Църква“, „Пасарел“), която осигурява основното количество вода за над 1 400 000 жители на територията на Столична община. Тя разполага и с най-модерната ВиК лаборатория в страната, която дори е единствената, правеща специфични изследвания в България. Новият изпълнителен директор на „Софийска вода“, част от международната група „Веолия“, Васил Тренев, осигури на представители на медии възможността да се запознаят отблизо как се контролира качеството на водата, за да пият жителите на столицата една от нареждащите се сред 10-те най-добри питейни води в столиците на Европа. 

„Управлението и поддръжката на пречиствателна станция „Бистрица“ е част от дейността ни, която остава невидима за обществото, но е изключително важна, защото така осигуряваме отличното качество на водата. За новия ни бизнес план за периода 2017-2021 г. сме предвидили инвестиции за над 9 милиона лева в съоръженията на пречиствателната станция и на лабораторията. Инвестициите, които правим в съоръженията, които стопанисваме по пътя на водата, ни позволяват да продължим да подобряваме управлението на водния ресурс – от язовирите, през лабораторията до дома на всеки жител на столицата. За нас да опазваме водата, да предоставяме качествена питейна вода на София, не е само работа, това е и отговорност, и призвание“, заяви Тренев. 

Водата от язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“ минава през пречиствателни станции, преди да достигне до домовете на хората. По целия й път от водоизточника до крайния потребител, тя се изследва от Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) към „Софийска вода“. Лабораторията е един от постоянните и най-важни инвестиционни проекти на компанията. В него непрекъснато се влагат средства за разширяването на акредитацията и внедряването на нови и модерни технологии и апаратура. За периода 2017-2021 г. общо планираните от дружеството инвестиции за пречиствателни станции за питейни води и контрол на качеството на питейната вода е над 12 млн.лв, като предвидените инвестиции за ЛИК са близо 1 млн.лв.

„Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на „Софийска вода“, с която много се гордеем“, споделя Весела Стефанова, мениджър на Лабораторния изпитвателен комплекс (ЛИК). В началото на тази година, опитът и познанията на специалистите от ЛИК прибавиха към акредитираните изследвания и микробиологичните анализи на утайки, както и на органични замърсители и елементи във водите. ЛИК също така доказа, че е в състояние да измерва прецизно наличието на уран като химичен елемент. Обхватът на акредитацията се разширява непрекъснато с нови индикатори и маркери за изследване. 

Предвидено е изграждането на система за UV дезинфекция (с ултравиолетови лъчи) на водата на изхода на ПСПВ Бистрица. Тя надгражда съществуващите технологии за гарантиране на качеството на водата и ще заработи през 2020-2021 г.

„Водата е не само с отлично качество, но и подходяща за всекидневна употреба и за малки деца. Нейният физико-химичен състав благоприятства развитието и функционирането на организма и спомага за изчистване на токсините“. Г-жа Стефанова разби мита за това, че когато току-що налята вода в чашата е бяла, всъщност тя е с лошо качество. Това означава, че тя е аерирана, т.е. при по-силно налягане се образуват малки, бели мехурчета, които след много кратък престой се издигат и водата се избистря.

Пречиствателна станция „Бистрица“ е най–голямото и модерно съоръжение за пречистване на питейна вода в България.
Пусната е в експлоатация през 1999 година. Дотогава Пречиствателна станция „Панчарево“ е обработвала водата, използвана за питейни и битови нужди в столичния град. Пречиствателната станция в Бистрица е разположена на площ от 135 декара и може да
преработва 8,8 куб.м вода в секунда. Доведената до пречиствателната станция вода от язовир „Искър“ се пречиства механично. Оборудвана е с модерна техника, която гарантира висока ефективност на технологичните процеси. Работи 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. 

Лабораторният изпитвателен комплекс (ЛИК) е акредитиран от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" съгласно БДС EN ISO/IEC 17025 от началото на 2010 г.
Вземането на проби и анализите, извършвани от ЛИК, са съобразени с признати международни стандарти.
Всяко изследване на водата започва с пробовземане. Мобилните лабораторни специалисти на ЛИК са обучени и сертифицирани за правилното извършване на тази дейност. Още при пробовземане се провеждат полеви анализи за свободен хлор, рН и температура на водата. След това пробите, съхранени при хладилни условия, се транспортират до лабораторията, където се изследват по физико-химични и микробиологични показатели.
Лабораторните анализи се извършват с модерна, предварително метрологично проверена инструментална апаратура. Всеки анализ протича с контрол на качеството, който се извършва със сертифицирани референтни материали. Лабораторията прави около 2 000 контролни проби само от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които извършва около 40 000 анализа годишно, което е с около 54% повече от нормативно изискваните по закон. Цялостният мониторинг на водите за питейно-битови цели включва общо 8000 проби по 140 000 показателя.

Доказателство за компетентността на специалистите, които провеждат анализи, е акредитацията на ЛИК, поддържана вече осма година. Лабораторията участва ежегодно и в международни изпитвания за пригодност с над 90% успеваемост. Всичко това засилва строгия контрол и високото качество на питейната вода в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!