София ще прави минивецове, които ще работят с отпадните води

Нели Чолашка 16 декември 2013 в 14:52 3639 4

Мини ВЕЦ
Мини ВЕЦ

Столична община подготвя проект за 7 минивеца, които ще работят с отпадните води на столичани, обяви главният архитект Петър Диков.

За целта ще се търси публично-частно партньорство или пари по програма "Джесика" (европейски пари за общините).

Водата в София стига до потребителите без помпи, а изразходваната сега отива в гасителни помпи. Вместо това тази енергия може да се използва и да произвежда ток за уличното осветление, за трамваи е и тролеите и др., обясни Диков.

Негова стара мечта е изграждането на завод за трамвайни мотриси и метро влакове в депото на гара Искър. Мотивите на главния архитект са, че се строят метролинии в Солун и Белград и ще имат нужда от метровлакове. От подобен завод Австрия печели по 1.5 млрд. евро годишно, даде пример Диков.

Той се надява да привлече средства по програма "Джесика" и за мултифункционален авто-мото център, за да ходят там любителите на високите скорости вместо да организарат гонки в "Бояна" или да ходят до Серес, където има такъв център.

Също по програма "Джесика" ще се търсят пари за зимен дворец в кв. "Младост", както и за геотермална централа за НДК, която да работи с течащите под двореца топли минерални води.

Диков имаше идея по този начин да се топли сградата на ДАГ, която е на гърба на Централната баня, но това трябваше да е проект на "Топлофикация-София", а никой не се съгласил да даде кредит на дружеството, което е затънало в дългове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови