София няма да остане без парно, Топлофикация плаща десетки милиони лихва на Булгаргаз

OFFNews 25 октомври 2021 в 13:56 1404 0

Столицата няма да остане без парно заради задълженията на "Топлофикация София". 

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. 

"Не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е късно и беше изпусната възможността своевремнно да се предприемат мерки за компенсация на "Топлофикация". След като за частния сектор се предлага помощ - за завода на бизнесмена Х, който произвежда да речем резервни части, защото му е поскъпнал токът, тогава няма логика заводът, който е собственост на всички софиянци - "Топлофикация София", и произвежда топлинна енергия, но не се захранва с ток, който поскъпва, а на газ, който също поскъпва – да бъде дискриминиран от Министерски съвет. Питаме редно ли е над 20 дни от „Московска” до „Дондуков” да не може се установи пряка връзка. Но ние няма да оставим това по този начин. Искаме същото третиране за "Топлофикация", каквото получават частните заводи”, допълни той.

„Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“. Десетки милиони годишно се плащат лихва именно на „Булгаргаз“. Освен това тепърва ще растат задълженията към тях заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг на "Топлофикация" няма нищо извънредно за старите пероди. Задълженията са били дори и повече. Така че ще помоля директора на „Булгаргаз“ да прояви повече здрав разум и по-важното - неговите началници, принципалът в Министерството на икономиката, на енергетиката, незабавно да предприемат действия, защото това не може да продължава по този начин. Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно", допълни Георгиев. 

От 30 млн. лв. приход на “Топлофикация - София” за октомври, 20 млн. лв. са платени на “Булгаргаз”. Георгиев подчерта, че дългът се обслужва регулярно и над 75% от задълженията за тази година са платени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews