Служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове на Топлофикация-София

OFFNews 12 април 2024 в 18:14 5335 5

Владимир Малинов

Снимка me.government.bg

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов Министерският съвет отмени днес постановление и решения на предходния кабинет, с които вземания на „Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД в размер до 1.6 млрд. лв. са придобити от държавата чрез министъра на енергетиката.

С отменените документи бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания.

Малинов мотивира предложението си така:

"Законът за публичните финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи. За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено. Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ. Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг” ЕАД, и „Булгаргаз” - ЕАД, от „Топлофикация София” - ЕАД, с номинален размер до 1.6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

5

nms

13.04 2024 в 09:02

Така и никой не писа каква длаверка се гласяха да врътнат. Дълга ще ще го платим всички ние, просто тия които ще намажат няма да са ПеПе

14048

4

voododoll

13.04 2024 в 08:51

Работата на Служебното правителство е да организира изборите само. Но явно Румбата без реваншизъм не може.

2099

3

Mateevk

12.04 2024 в 22:14

Явно се е търсело под вола теле, защото нищо е нямало да се случи без положително становище от ЕК. https://www.24chasa.bg/biznes/article/17491879

900

2

нещото

12.04 2024 в 19:15

Оказа се че в Парламента ГЕРБ и ДПС имат много прости депутати - които гласуваха великденски добавки от 100 лв. основно за цигани и незнайно колко богаташи с имоти и наеми за милиони!!!

400

1

демотиватор

12.04 2024 в 19:14

И правилно- който няма парно плаща веднъж повече за отопление, и още веднъж чрез по-големи данъци, за да може този с парното да плаща по-малко от него!
Капитализъм?! Не-е-е, мошенничество в комуно-левашки стил е, по "ленински"...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки