След взрива на псевдочума в Румъния БАБХ започна проверки на птицевъдните обекти у нас

Александра Маркарян 03 декември 2019 в 17:48 3774 0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява дали птицевъдните обекти в страната изпълняват Програмата за надзора на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците, съобщиха от БАБХ в отговор на запитване на OFFNews по повод регистрирания взрив от Нюкясълска болест в град Кълъраш, Румъния, който се намира на 11 км от Силистра.

Програмата включва извършването на лабораторни изследвания на проби от птици, клинични обследвания на възприемчиви птици и обезвреждане на инфектирани и контактни птици.

Част от нея е също "задължителна поголовна ваксинация на кокошки-носачки, родителски стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби и гълъби за представления, и на птиците отглеждани в селищата, попадащи в 10 км зона около промишлените обекти". При ваксинация на птиците в 10 км зона, стойността на ваксината и приложението ѝ от регистрирани ветеринарни лекари се заплащат от собствениците на промишлените обекти. При проверките по официален контрол на агенцията в птицевъдните обекти се проверява и имунизацията на животните, включително срещу Нюкясълска болест.

От агенцията напомнят, че тази година в България е регистриран един случай на заболяването, през януари, в лично стопанство в с. Панчево, община Кърджали. "Веднага са предприети необходимите мерки и огнището е ликвидирано. До момента няма регистриран друг случай", се казва в отговора.

На въпроса ни дали ще бъде забранен вносът на пилешко месо от Румъния от БАБХ отговарят, че "Румъния е част от ЕС и спазва европейското законодателство. В случай на установяване на болестта заразените птици подлежат на евтаназиране и се създават зони на ограничение (3км предпазна и 10 км надзорна, от огнището). В случай на инфекция не се допуска изнасяне на живи птици и птичи продукти от определените зони". Дали ние ще забраним вноса от така формулирания отговор не става ясно.

"Рискът от възникване на инфекция при хората от вируса на Нюкясълската болест е много нисък - подчертават от Агенцията. - Вирусите, които са заразни за домашни птици и тези, които се използват като живи ваксини, може да предизвикат конюнктивит при хората. Потенциални източници са лабораторни култури от вируса, живи ваксини, заразени птици или отделен от тях ексудат или трупове на болни птици - особено, ако червата не са отстранени. Вирусът е малко вероятно да се съдържа в пилешко месо, предназначено за човешка консумация и обикновено при готвене не е устойчив и се унищожава. Макар да е възможно хората да се заразят, тези инфекции са много необичайни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови