След шума вицето Симеонов пое и ресора "домашна ракия"

OFFNews 29 ноември 2017 в 10:34 3199 1

След шума вицето Симеонов пое и ресора

След акцията срещу шума в Слънчев бряг вицепремиерът Валери Симеонов се зае да решава проблемите на производителите на домашна ракия.

Той ще проведе среща с представители на Национално сдружение „Българска домашна ракия“, които ще представят предложенията си за борба срещу незаконните обекти за дестилация и сивия сектор. Срещата е по инициатива на националното сдружение и ще се проведе в Министерски съвет.

През февруари 2016 г. от сдружението заплашиха правителството с протести заради подготвяните промени в Закона за данъчните акцизи и складове. Те настояваха за отпадане на изискванията, според които производителите на ракия трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Протестите доведоха до отмяна на рестрикциите, но преди това да се случи много дестилерии затвориха врати.

През лятото на 2016 г. бяха проведени протести, на които членове на сдружението настояваха за оставка на премиера Борисов.

От сдружението имат искания за това, стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация. По този начин производителите ще могат да продават легално домашна ракия със собствен етикет. Те се позовават и на европейската директива за варене на ракия, с която се регламентира стопаните на лозя или овощни градини до 25 декара да имат правото да изваряват определени количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

29.11 2017 в 11:21

Тоя клоун по всякакъв начин иска да отклони вниманието от окрадените пари за оградата!!!
То не бяха акции за шума по курортите, откриване на тоалетни, а сега и частните казани...