След референдума: Спад на еврото, испанските акции надолу

OFFNews 02 октомври 2017 в 12:23 3819 0

Ексцесиите по време на вчерашния референдум в Каталуния очаквано получиха отзвук на международните борси. Логично насилието доведе до спад на еврото и понижение при цените на акциите на испанските компании.

След новината, че 90 на сто от гласувалите на референдума са подкрепили идеята за независимост на автономната област при сутрешната търговия евровалута загуби 0,6% от стойността си до 1,1741 долара.

Еврото регистрира и спадове спрямо останалите световни валути. То поевтиня с 0,1% спрямо британския паунд, с 0,12% към японската йена и регистрира триседмично дъно към швейцарския франк.

Все пак за инвеститорите няма особена драма. На водещите европейски борси няма истерия от каталунско-испанската драма и не се наблюдават спекулативни разпродажби. Затова и тази сутрин индексите им масово са оцветени в зелено.

Извън общата тенденция обаче се движи индексът на борсата в Мадрид. Там Ibex-35 отвори със спад от 1,3%, който идва основно от понижение на акциите на испанските банки.

Негативни последствия се наблюдават и при продажбите на испанските държавни облигации. Тя веднага се повиши след допитването в северния регион. Доходността на 10-годишните ценни книги отчете ръст от 7 базисни пункта, достигайки най-високо от средата на месец юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови