След проверка в ТЕЦ 'Бобов дол': Забранява се изгарянето на биомаса и отпадъци

OFFNews 10 април 2020 в 15:48 1564 0

ТЕЦ "Бобов дол" спира дейностите по изгаряне на биомаса и отпадъци, докато не отстрани констатираните при проверка на екоексперти нарушения. 

Това стана ясно след извършената комплексна проверка от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора, съобщи Министерството на околната среда и водите. 

След проверката на ТЕЦ-а му е наложена принудителна административна мярка, а причината за това е, че са установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство. 

Проверка в дружеството установи, че автоматична мониторингова система, която следи нивата на газовете, отделени след изгарянето на отпадъците, не отговаря на изискванията. Пропуск има и при извършването на основното охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. 

Проверката беше извършена във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура от 31 март 2020 г. и заповед на министъра на околната среда и водите от 6 април 2020 г. 

Преди около два месеца беше наложено принудително спиране на ТЕЦ-а от МОСВ, защото разрешението му за горене на отпадъци е само за експериментална технология. След което прокуратурата започна разследване и то установи, че има замърсяване на въздуха и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, примесени с въглища.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев извика екоминистър Емил Димитров заради ТЕЦ "Бобов дол", а ВАП му разпореди лично да провери инсталациите за горене на централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews