След протести временно спират добива на кварцов пясък в Нови хан

OFFNews Последна промяна на 25 март 2018 в 16:52 6840 0

След протести временно спират добива на кварцов пясък в Нови хан

Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия холдинг“ АД, се отказва от добива на кварцов пясък.

Дотук се стигна след протести на местното население. От концесионера са изпратили писмо до Министерството на енергетиката с което се информира, че се отказва от упражняване на правата си по концесионния договор към този момент.

Концесионният договор за находище „Побит камък“ е сключен на 06.02.2007 г., за срок от 20 години. Концесията е предоставена във връзка с приватизационна сделка на „Ватия“ АД – правоприемник на фирма с държавно участие „Ватия“ – с. Негушево. Договорът влиза в сила от датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор – 8 декември 1998 г. Срокът на договора изтича в края на тази година, като концесионерът е поискал удължаване на този срок.

Процедурата за удължаване на срока е сходна с тази на предоставяне на нова концесия и при нея трябва да бъдат изпълнени всички законови изисквания, които гарантират защитата на населението и опазването на околната среда.

Министерството на енергетиката информира кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за намерението на концесионера да се откаже от добива засега.

МЕ ще окаже пълно съдействие на местната власт за неутрализиране на възникналия конфликт и намиране на окончателно взаимно приемливо решение, се казва в съобщение на министерството.

Жителите на Нови хан са категорично против добиването на инертни материали в лесопарка, тъй като това ще влоши качеството на въздуха, съобщава bTV. Кварцовият пясък е с високо съдържание на силициев диоксид. Фините частици от него остават по-дълго във въздуха, отколкото обикновените прахови частици, и продължителното им вдишване може да увреди белите дробове.

През 80-те години на миналия век в района се е добивал кварцов пясък, но след това добивът е спрян, а районът е изцяло залесен заради опасността от свлачища.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !