След апел на Пеевски: Министърът на икономиката разпореди чистка на борда на ''Ел Би Булгарикум''

ДКК ще предприеме действия за спешна смяна и вписване на ново ръководство на държавното дружество

Ружа Райчева 29 май 2024 в 12:35 8657 6

Петко Николов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Петко Николов

Тотална чистка на единственото държавно дружество за производство на млечни продукти и закваски „Ел Би Булгарикум". Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов поиска оставките на ръководството на „Ел Би Булгарикум", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Решението е било взето на среща на службения министър на икономиката Николов с ръководството на „Ел Би Булгарикум" и представители на синдикалните организации.

По време на срещата са били обсъдени натрупаните проблеми и поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и графиците при сумирано изчисляване на работното време. Подчертан бе нарушеният диалог между работниците и ръководството на предприятието, уведомяват от пресцентъра на министерството.

Служителите на държавното дружество сигнализирали за голямо количество натрупана готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара.

Петко Николов поискал оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум" и разпоредил на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприеме необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд. ДКК ще трябва да работи в максимално кратки срокове и за увеличаване на заплатите с до 30%.

Икономическият министър разпоредил да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум" и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

Министърът подчерта стратегическото значение на „Ел Би Булгарикум" за българската млекопреработвателна промишленост и бе категоричен, че е необходимо възстановяване на социалния диалог между работниците и ръководството на дружеството и гарантиране на устойчивото развитие на предприятието, пишат още от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Вчера служители на „Ел Би Булгарикум" във Видин започнаха предупредителна стачка с настояване увеличаване на основните заплати с 30% и подобряване на условията на труд. Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебния министър на икономиката за незабавни и решителни действия за опазване от ликвидация и фалит на държавното предприятие.

В началото на тази година стана ясно, че "Ел Би Булгарикум" е на загуба с 3 млн. лв. заради ниските цени и че предприятието е плащало по два пъти за една и съща услуга. През март тогавашния министър Богдан Богданов обяви, че дружеството за пръв път от една година е на печалба и прави милион на месец.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    6

    dolivo

    29.05 2024 в 19:31

    Е ясно е, че ще върнат старите мутри, и че ще вдигнат заплатите, за да продължи старческия дом да краде данъците ни.

    Оздравяването беше от предното правителство, което започна икокомическо оздравяване чрез крути мерки. Замразяване на заплати и уволняване на раздут състав на губещо предприятие.

    1005

    5

    Sanata

    29.05 2024 в 15:49

    Ама къв е тоя Пеевски, че след негова инструкция Министъра на Икономиката да уволнява борда на ЛББ? Кой е Премиер в това правителство? Айде да беше Тиквоний, ясно- Главчев му е втора линия сержант. Явно сме се объркали- правителството на е на ГЕРБ,а лично на Шишоний. Само не видях кога Тиквоний му джироса и ГЕРБ. За ДПС стана ясно, почетния председател и виден хидроинженер го обяви, но за ГЕРБ- явно се чака нещо друго да стане преди официално да се каже че Тиквоний официално е прехвърлил партията си на Шишоний. Че може "твърдото избирателно ядро" най-сетне да си размърда сивото вещество.

    1000

    4

    ВелоТалибанин

    29.05 2024 в 14:27

    Браво на г-н Пеевски за навременната реакция. Ако имахме такъв силен Премиер преди време, нямаше да фалира КТБ, Булгартабак и още няколко приватизирани държавни фирми!

    2104

    3

    Mateevk

    29.05 2024 в 13:52

    Има ли въпрос, по който Певески да не се изказва и да не решава какво да се прави. Той ли де факто управлява България? Въпреки габаритите му, защо не го наврем в мечи г.з на изборите, та да разбере къде се намира! В списъка по Магнитски се намира!

    1005

    2

    kokoto

    29.05 2024 в 13:18

    Много бързо взеха да действат преди избори новите-стари слуги на .......

    80

    1

    230 млрд баксов

    29.05 2024 в 13:13

    Честито на Пеевски и на гражданите за европейско развитие на България!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх