Синдикатите обмислят да обжалват цената на тока

OFFNews 07 август 2015 в 08:31 1648 0

Синдикатите обмислят обжалване цената на тока

Снимка БГНЕС, архив

Конфедерацията на труда " Подкрепа" обмисля дали да обжалва решението за нови цени на тока, съобщава БНР. Под прицела на синдикатите са и поправките в закона за енергетиката и част от новите наредби за работата на сектора.

Конфедеративният секретар на синдиката Александър Загоров смята, че една от наредбите, която се очаква да намали ефекта от поскъпването на тока за бизнеса, не може да влезе в сила със задна дата, тъй като няма законова база. В същото време тя очаква одобрение от Европейската комисия:

Някои от нормативните документи предвиждат влизане в сила със задна дата. Законът за нормативните актове предвижда да може това да става, но ако то е записано в друг закон. В такъв закон нито един запис няма, който да разрешава влизане на наредба със задна дата от тези наредби, които сега бяха издавани. Към нас има недомлъвки, към Европейската комисия също има една неизрядност, защото законодателството ни не е докрай изпълнено. Имаме неизрядност от страна на държавните институции в няколко посоки.

Според енергийното министерство липсата на изричен текст в Закона за енергетиката, който да регламентира действие на наредбата със задна дата, не е пропуск. Оттам твърдят, че докато Европейската комисия не одобри текстовете на наредбата, те са все още проект. След евентуалното одобрение ще бъде направена нова промяна в Закона за енергетиката, с която да се регламентира действието на наредбата със задна дата - от 1 август, обясниха за "Хоризонт" от енергийното министерство. 

947 млн. лв. загуба отчита НЕК от продажбите на ток на регулирания пазар. Причината е, че компанията продава всеки мегаватчас енергия по регулирана цена, която е с близо 60 лв. по-ниска от покупната, съобщи БГНЕС.

Сумата е натрупана за 12 месеца - от 1 юли 2014 г. до края на юни 2015 г., показва отчетът на дружеството за второто тримесечие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови