Симеон Дянков: Не сме готови за еврозоната, най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г.

OFFNews 07 юни 2024 в 13:17 4047 6

Симеон Дянков

Снимка Стопкадър Нова Нюз

Бившият финансов министър Симеон Дянков

Не сме готови за еврозоната, най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г., прогнозира бившият министър на финансите от ГЕРБ Симеон Дянков пред "Нова нюз". 

Той обясни, че конвергентният доклад за приемането на еврото ще излезе следващата седмица. 

"Докладът за еврозоната ще го научим следващата седмица. Резултатите ги знаем отсега - не сме готови все още. Бюджетът беше фокусиран върху това, а основни пера бяха низвергнати и се сложиха по-малко пари. Новото правителство трябва да помисли и за това - не само за еврото, но и какво е важно за социалния живот в България".

Бившият министър заяви, че на всяка втора година има редовен доклад за еврозоната и трябва да си го поискаме. Програмите са разписани така, че поне два месеца страната да покрива всички критерии.

"Най-рано следващия април може да кандидатстваме за извънреден конвергентен доклад в ЕК. Така че следващият юли може да получим такъв доклад, който да каже покриваме ли критериите. Ако ги покриваме, ще се вземе решение кога да приемем еврото. Може да е до края на 2025 г., но не означава автоматично, че от 1 януари 2026 г. ще имаме евро. По-вероятното ни влизане е 1 януари 2027 г.", допълни той. 

До края на годината няма да покриваме критерия инфлация, а да поискаме доклад тогава е неразумно. Два доклада в една и съща година е извънреден случай - има го в Словакия, но тя покрива критериите четири поредни години. България обаче не покрива критерия за инфлация от септември 2021 г. - близо три години. Няма да имаме толеранс, каза бившият министър на финансите. 

Дянков посочи още, че за тази година са предвидени рекордни заеми - близо 11 млрд. лева. Заради политическите трусове предстои тепърва да се взимат. Бившият министър обясни, че е нужна и актуализация. 

"Не смятам, че е необходим друг заем извън тези 11 млрд. лева. Само лихвите тази година са над 1 млрд. лева. Далеч сме от дългова криза, тъй като сме много под критерия от 60% от БВП, ние сме на 24%, преди три години бяхме на 14%", допълни той. 

По думите му темата на дневен ред е, че се вдигнаха много лихвените проценти на държавния дълг - в момента са около 6,5-7% и всяка година плащаме над милиард лева само по лихвите. 

"Не трябва винаги да гледаме дефицита, който в последните години е около 2,8 и 2,9%. Нужен е по-сериозен разчет. Има начин да е около 1,5%, но това не може да стане за една година", допълни Симеон Дянков. 

Бившият финансов министър каза още, че Европейската централна банка е започнала да сваля лихвените проценти, а в България БНБ ги вдига с цел оптимизация на ипотечните кредити.

"При нас БНБ със закъснение увеличи основния лихвен процент, банката винаги действа мудно, доскоро нямаха желание да влезем в еврозоната. Има още много път да извървим", коментира още той.

Според Дянков през януари 2025 г. - при редовно правителство, ще успеем да постигнем инфлацията по Маастрихтските критерии.

Той смята, че трябва да има обяснителна кампания за ползите от еврото, която нито МФ, нито БНБ са провели досега смислено.

"Дори тази сутрин при кацането на летището и в таксито веднага ми се задава този въпрос - ще влезем ли в еврозоната, кога ще е и каква е ползата. Най-големият плюс от приемането ни е например, ако човек има активи, то те ще се вдигнат между 20 и 30% през първата година. Не знам защо нито финансовият министър, нито БНБ го обясняват. Веднага на всички апартаменти, земи и други им се вдигат цените. Отделно от това падат лихвите като цяло", коментира той. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    14369

    6

    случайно прочетох

    08.06 2024 в 14:26

    Тоя защо не изчака доклада и после да бълбука?
    Комплексът за малоценност не е добър съветник в работата дори и на бивш финансов министър!

    14048

    5

    voododoll

    07.06 2024 в 16:00

    Имате късмет, че сме правова и Европейска държава, щото всички от НДСВ/Герб щяхте да висите на някоя греда...

    1010

    4

    Диоген

    07.06 2024 в 15:28

    Хайде пак се изходи по въпроса великият московски специалист.
    Ако някой е забравил октомври 2013г. :
    "Един български финансист в Москва
    Симеон Дянков поема Руската икономическа школа, за да я направи водеща в Европа. Съдбата на предшественика му обаче е напомняне за днешна Русия."

    605

    3

    avitohol

    07.06 2024 в 14:38

    Искам една пица с шунка и гъби.

    3251

    2

    динозавър

    07.06 2024 в 13:47

    Правилно е преценил гербаджията. Основанието му е, че пак неговите хора ще управляват.

    1047

    1

    danvan

    07.06 2024 в 13:20

    Докато опг гепдпс са на власт, евро ще видим през крив макарон.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16