Сигнал: Търговци обявяват цени в лева и евро. И те дори не съвпадат

OFFNews 19 януари 2024 в 10:59 6132 6

Двойни цени

Снимка Ние потребителите

Колко струва това растение?

За нарушения в магазини, които обявяват цените си в евро, в противовес с действащото законодателство, сигнализира Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

Практиката в тези обекти е да се обявяват цени в евро, които при изчисление не съвпадат с посочените върху етикета цени в левове. Вижда се, че цената в евро е с по-висока стойност, ако се преизчисли в левове.

Потребителите са допълнително обърквани от поставени в близост до въпросните артикули по-големи табели с цени, които не съвпадат нито с тези в лева, нето с тези в евро, а са съвсем трети. Има и пример с две цени в лева върху опаковката на една и съща стока, сигнализира Руменова.

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лева, и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така например, една и съща стока се оказва, че струва едновременно и 6 евро, и 10 лева. Друга пък е 3,55 евро и 7 лв. За да е още по-голямо объркването, пред щандовете с дадените артикули с противоречиви цени на етикетите им в българска и в чуждестранна валута, са поставени огромни табели с трета цифра, която дори не е ясно за кои от всички стоки в близост до нея се отнася. Други пък имат две цени едновременно – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено.

В Закона за защита на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочени в левове, както и че не може в един магазин да има две различни цени за една и съща стока. 

Снимки: "Ние, потребителите"

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

6

Bad Horse

19.01 2024 в 17:08

Съгласен съм естествено. От нас купувачите зависи на кои търговци даваме парите си и на кои не. Въвеждането на еврото е само един (много удобен) начин да ни изпързалят, който те ще опитат *абсолютно сигурно*

Но. Като имате предвид нивото на интелигентност на масите... дали търгашите ще са успешни сега, както досега са били успешни? Не казвам че масите са виновни, те са поставени в един порочен цикъл на зомбиране, от който не се излиза лесно...

Нито държавата ще направи нещо да накаже търговци, които вдигат цените в евро, нито т.нар. журналисти ще направят гръмки разследвания и покажат публично такива практики. Пак казвам, ще бъда най-щастливия пич ако греша.

3714

5

GB

19.01 2024 в 14:06

Всъщност, поне половината от българските търговци често "практикуват" редовно вдигане на цените - с повод или просто така, тихомълком, за да избият някой лев още.
Ако не е въвеждането на еврото, то ще е идваща ваканция, неплатени данъци, кеф, съседният търговец е вдигнал цените, печалбарство, "държавата ми е длъжна, но не дава нищо!", и т.н.
В кръвта ни е влязло да мамим... себе си от едно време!
Преди 40+ години казваха " Ти къде се водиш на работа сега?"

12182

4

sawall

19.01 2024 в 11:50

Точно, че те и сега вдигат цените със и без причина.

2099

3

Mateevk

19.01 2024 в 11:31

Поводи за повишение на цените винаги се намират. Ако не е еврото, ще е намаления ДДС на ресторантьорите примерно, който се "компенсира" с настойчиви искания за поне 10% бакшиш!!! А ние трябва да се научим да смятаме и най-важното да питаме защо? Ако си траем, нищо няма да стане.

12407

2

Bad Horse

19.01 2024 в 11:24

Мдааа... В България въобще няма дребни мошеници, от горе до долу. Нашите търговци са по-честни от всички останали страни където въведоха еврото и цените се вдигнаха.

След година две, пак ще си приказваме. Горещо се надявам да си прав, а аз да греша. Но нашите "капиталисти" се държат така както са ги учили при комунизма че се държат капиталистите. Ще се възползват от ситуацията да надуят цените, като стой та гледай. Ще бъде поредното черно хапче за оптимистите...

12182

1

sawall

19.01 2024 в 11:07

Преди някой да си помисли, че това ще е масова практика като влезем в еврозоната - това е дребно мошеничество, което просто намира излаз заради еврото. Ако не беше там, другаде щеше да е и пак щеше да го има.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика