Швейцария купи от Русия 3.1 тона кюлчета за първи път от началото на войната в Украйна

OFFNews 22 юни 2022 в 11:35 2031 0

Русия е един от най-големите производители на златни кюлчета в света.

Снимка РИА Новости

Русия е един от най-големите производители на златни кюлчета в света.

Швейцария е осъществила през май за първи път от началото на войната в Украйна внос на злато от Русия, съобщи „Ройтерс“ на базата на доклади от швейцарските митници. Швейцария е най-големият център в света за рафиниране и транзит на злато, а Русия от своя страна е един от най-големите производители на златни кюлчета, припомня агенцията.

Въпреки, че западните санкции срещу Москва не включват търговските доставки на злато от Руската федерация, много банки, спедитори и рафинерии по света спряха след 24 февруари да работят с благородния метал, добиван в Русия.

През май Швейцария е получила от Русия 3.1 тона злато на приблизителна стойност ок. 200 милиона долара. Количеството е около 2-3 процента от общия внос на злато в страната, сочат данните от митниците. До февруари т. г. всеки месец приблизително са внасяни около 2 тона.

От своя страна Берн е най-големият доставчик на ценния метал на пазарите на Индия и Китай. Митническите данни сочат, че износът на злато за Китай е спаднал през май, но за сметка на това този към Индия е достигнал най-високите си стойности за последните 6 месеца, посочва „Ройтерс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews