Ще купуваме и соларни панели с до 20% отстъпка

Владимир Йончев 01 септември 2016 в 16:33 5239 1

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) продължава кредитната си линия за енергийна ефективност в жилищния сектор в България с 20 млн. евро и допълнителни 4,4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, която се предоставя от Международен фонд "Козлодуй". Със средствата се очаква да бъдат подобрени топлинните характеристики на над 4000 жилища през следващите три години.

Партньор на инициативата е Министерството на енергетиката.

Програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома (REECL) предвижда безвъзмездна финансова помощ за домакинствата за инвестиции в енергийна ефективност. Тя е в размер на 10% до 20% от главницата на отпуснатия кредит и зависи от сложността на изпълнения проект.

Продължението на Програма REECL, активна в България от 2005 година, се реализира след успешното приключване на първите два периода на програмата и в отговор на интереса на потребителите.

Продължението на Програма REECL разширява обхвата на дейностите финансирани до момента, като освен инсталиране на енергоспестяваща дограма, изолации на стени, подове и покриви, газови котли, ефективни печки и котли на биомаса, слънчеви нагреватели за вода и термопомпени климатични системи, средства ще се отпускат и за модерни технологии като фотоволтаични системи, рекуперативни вентилационни системи, абонатни станции и сградни инсталации, газификационни системи и енергоефективни асансьори.

Друга новост е, че в програмата ще могат да кандидатстват и фирми, строящи нови сгради. Така те реално ще спестяват още при началната инвестиция.

След успешна реализация на конкретното подобрение в жилището, всяко физическо лице, сдружение на собственици на апартаменти или дружество, предоставящо услуги в жилищния сектор, което ползва кредит по програмата, има право да получи безвъзмездна помощ от 10% до 20% от стойността на инвестицията в енергоефективни мерки.

Партньори по програмата са ОББ и Банка Пиреос България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови