Ще имаме ли американска АЕЦ? Ядрената енергетика ще е във фокуса на посещението на Асен Василев

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2022 в 13:35 5081 0

Посолството на Съединените щати изпрати допълнителни подробности около посещението на българската делегация, водена от вицепремиера Асен Василев в САЩ. От тях става ясно, че в основата на разговорите ще са развитието на ядрената ни енергетика и възможността за доставки на американски втечнен газ у нас.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа също ще се включи в срещите зад океана в периода от 14 до 18 февруари.

Българската делегация, в която участва и министърът на енергетиката Александър Николов и други представители на българското правителство, както и ръководители на предприятия от енергийния сектор, ще проведе срещи с високопоставени представители на американското правителство, лидери от енергийната индустрия и членове на организации, чиято дейност е посветена на повишаване на споделения просперитет на Съединените щати и България, заявяват от US-посолството.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси“ - каза посланик Мустафа. „Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа и за ускоряване на глобалния преход към чиста енергия“.

Делегацията първо ще пътува до Вашингтон за срещи с висши служители от Белия дом, Държавния департамент и министерствата на енергетиката и на търговията на САЩ по въпроси, свързани с енергийната сигурност, възобновяемата енергия и производството на ядрена енергия за мирни цели. След това делегацията ще пътува до Питсбърг, щата Пенсилвания, за да се срещне с представители на Уестингхаус и да обсъди диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. По време на престоя си в Питсбърг, делегацията ще посети Института за енергийни иновации “Уилтън И. Скот” към университета „Карнеги Мелън“, където ще се запознае с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия.

След това делегацията ще пътува до щата Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ и да научи повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия.

Освен дискусиите, свързани с енергетиката, висши американски официални лица и няколко американски компании от световна класа ще се срещнат и с министър Василев, за да обсъдят възможностите за партньорство и инвестиции в областта на информационните технологии, развитието на инфраструктурата и други съвместни икономически проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови