Шефът на КЕВР: Водата в София поскъпва с 6 стотинки

OFFNews 19 май 2016 в 09:17 3589 2

Водата в София поскъпва с 6 стотинки. Исканото увеличение от "Софийска вода" беше с 20 стотинки, но след обсъждания останахме на мнение водата да се увеличи с 5 ст., 6 стотинки с ДДС. 

Това каза  председателят на КЕВР Иван Иванов по БНТ. Увеличение на софийска вода не е имало от 5 години, уточни той. 

"Потребителите трябва да знаят, че в услугата се включва както доставянето на питейна вода, така и отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване. Това са дейности, които изискват ново строителство, консумативи, разширяване на канализационната мрежа в София. Все още има райони в столицата, където няма такава мрежа", каза председателят на КЕВР.

Иванов увери, че комисията действа консервативно, не позволява никакви скокове, както за Софийска вода, така и за цените, които се регулират в цялата страна.

Загубите в мрежата в цялата страна надхвърлят 50%. Те се дължат на износената водопроводна и канализационна мрежа, обясни шефът на КЕВР.

Той отбеляза, че подмяната изисква инвестиции, а най-често тези инвестиции трябва да бъдат изплатени и това става чрез цената на продукта на водата, която се консумира от хората.

"Нека хората имат доверие в регулатора. Ние няма да позволим гражданите да бъдат ощетени. Търсим баланс между енергийните дружества и нормалното изпълняване на функциите им със съответните средства, но няма да позволим българските граждани да се чувстват ощетени. Ще вземем разумни и справедливо решение", каза Иванов.

Той коментира и възможността страната ни да диверсифицира източниците си на природен газ, като подчерта, че е добре да ги разнообразим доставчиците си. 

"Собствения добив на природен газ не само би дал енергийна сигурност на България, но и енергийна независимост. Ако се потвърдят предварителните резултати от сеизмичните проучвания, че действително има находища на природен газ, на големи количества, може би и на нефт в дълбоките води на Черно море, ще ни позволят да задоволяваме собствените си нужди. Второ ще можем да изнасяме. Но това ще се случи след 6-7 години, защото самата технология на добив е много сложна", добави Иванов. По думите му "при собствен добив цените ще са много по-ниски от доставка на природен газ отвън, защото се анулират транзитните такси, които плащаме на Украйна и Румъния при доставката на руски газ". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови