Шефът на КЕВР: Мораториумът е незаконен, ще доведе до рязко поскъпване на тока и парното

OFFNews 06 януари 2022 в 09:41 2264 2

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Това заяви пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

По негови думи, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното - с 3% вместо се 13%.

С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума.

Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.

Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и очаква реакция относно въведения мораториум. Той отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

"Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и на търговците - така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят." - изтъкна Иванов в "Денят започва"

Той допълни, че ако КЕВР не е използвала регулаторните си механизми, токът през декември е щял да поскъпне с 64%, вместо с 11%, а парното - с 50%, вместо с 13%.

Иван Иванов призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК-дружествата. Те купуват скъпа електроенергия, но не могат да я фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити, изтъкна той.

Допълни още, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на "Булгаргаз", проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

В личен план Иван Иванов сподели, че след избора на нов председател на КЕВР, планира да се оттегли от обществената дейност и да започне да посвещава повече време на съпругата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

06.01 2022 в 10:13

Естествено, че ще доведе до поскъпване. Всяко действие или бездействие на държавата ще доведат до поскъпване, след като 30 години енергийния сектор е обект на усвояване от наши, по наши и най наши, дружките в парламента им пишат закони за безвъзмездно подпомагане и подаряване, а комисии като кевр само благославят брака между енергийна мафия и държава. Дори правителство на Исус Христос няма да има полезен ход в целия този бъркоч. Сто хиляди корумпета на върха на държавното управление и техните бизнес половинки не се чистят за ден.