Шефът на БНБ: Бъдете спокойни за парите си

OFFNews 06 декември 2017 в 09:50 3997 4

Снимка БГНЕС

Димитър Радев, директор на БНБ

Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за bTV на днешния празник на банкерите - Никулден.

„Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.

Според него влизането в еврозоната ще е полезна стъпка за страната. „Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза той.

Радев наблегна върху съживяването на икономиката.

„Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори." Според него обаче в някои случаи имало забавяне във времето между променените макроикономически показатели и реалното им усещане по джоба на хората.

Директорът на БНБ коментира и т.нар. криптовалути, напр. биткойни, чиято цена напоследък се увеличи чувствително.

„Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е, че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, централните банки, ще имитират.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12416

4

IBL IBL

06.12 2017 в 10:56

Винаги се притеснявам за парите си. Винаги се съмнявам в думите на хората с власт. Винаги гледам критично и проверявам. Правете го и вие. И четете преди да подписвате. Бъдете здрави!

12044

3

Diablo III

06.12 2017 в 10:09

Когато тези почнат да ни успокояват, започвам да се притеснявам.

15414

2

Hihi1981

06.12 2017 в 09:59

Вече се притеснявам!!!

12192

1

Stoyan Georgiev

06.12 2017 в 09:54

Особено ако имате пари в Уникредит или ПИБ...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки