САЩ удариха Китай с нова вълна от мита

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2019 в 09:42 3469 0

Днес САЩ налагат на Китай нови мита за вноса на китайски стоки. Специалистите очакват митата да засегнат стоки на стойност 150 милиарда долара. Те показват рязката ескалация на бушуващата търговска война между двете най-големи икономики в света, отбелязва Би Би Си.

Митата ще бъдат наложени на най-разнообразни стоки - от месо и сирене до химикалки и обувки.

Действието е първата фаза от последния план на американския президент Доналд Тръмп до края на годината да наложи 15-процентни мита върху стоки за 300 милиарда долара, внесени от Китай. Първоначалното намерение - митата да са 10%, се промени през последната седмица. В отговор Пекин въвежда 5% мито върху американския суров петрол. Ако планът на Тръмп бъде изпълнен почти всички китайски стоки ще бъдат обложени.

Досега Вашингтон е наложил мита върху китайски стоки на стойност около 250 милиарда долара, за да окаже натиск върху Пекин и Китай да промени политиката си по отношение на интелектуалната собственост, субсидиите за индустрията, достъпа до пазари и трансфера на технологии към китайски фирми. През май американското правителство включи технологичния гигант Huawei в черен списък. Пекин твърдо отрича да прилага нелоялни търговски практики и в отговор на ложи мита върху американски стоки на стойност 110 милиарда долара.

Всичко това се отразява зле на бизнеса, за който е все по-трудно да лавира в несигурната среда, създадена от продължителната търговска война.

Вследствие на търговската война Китай обезцени валутата си до рекордни стойност. Юанът се срина с 4% за месец – от началото на август, когато американският лидер обяви новата серия от мита, до петък вечерта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X