Сърбия получава 1,5 млрд. евро от концесията на летището в Белград

OFFNews 08 януари 2018 в 12:57 9760 1

Република Сърбия избра четвъртия по големина летищен оператор в света VINCI Airports за концесионер на белградското и летище "Никола Тесла".

Договорът за управление и разширение на аерогарата е 25-годишен и се очаква да бъде подписан през първото тримесечие на тази година. Общият финансов ефект от сделката се очаква да бъде в размер на 1,5 милиарда евро.

С 5.3 милиона пътници за 2017 г. летище "Никола Тесла" е най-голямото в Сърбия и функционира като хъб на националния превозвач на страната Air Serbia, който осигурява повече от 50% от трафика на аерогарата.

Като концесионер, VINCI Airports се ангажира да привлече в Белград допълнителни полети от над 200-те компании, с които летищният оператор работи. Според базирания във Франция конгломерат Сърбия има силен потенциал за икономически растеж.

За летището в Белград офертата на VINCI Airports включва авансово плащане на 501 млн. eвpo, инвecтиции oт 732 млн. eвpo плюс годишни гoдишни кoнцecиoнни тaкcи в размер мeждy 4.3 и 16 млн. евро.

Мрежата на VINCI Airports обхваща 35 летища в шест държави (Япония, Португалия, Камбоджа, Доминиканската република, Чили и Франция). Обслужила е над 132 милиона пmillion passengers in 2016.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови