Събев за жп линията София - Елин Пелин: Човекът е взел парите и казал: ''Ще видим''

Според транспортния министър и без да падат бомби у нас железопътното трасе прилича на унищожения от руснаците Мариупол

Светослав Метанов 12 май 2022 в 18:35 6785 1

Транспортният министър Николай Събев обясни пред депутатите от парламентарната транспортна комисия днес защо е прекратил договора за модернизация на жп линията София-Елин Пелин, който се финансира основно чрез еврофондовете.

"По трасето е като в Мариупол, без никой да е хвърлял бомби", каза министърът.

Според него за 6 години изпълнението по проекта е основно в доставката на материали, докато физическото изпълнение е едва 18 процента.

"Треви, храсти, влаковете пъплят със скорост от 25 километра в час", каза Събев и обясни на депутатите, че е пътувал днес по този участък заедно с шефа на НКЖИ върху железопътна дрезина и лично се е уверил за какво става дума.

По-късно той написа във фейсбук профила си следното:

Днес се уверих с очите си в две неща: как изглежда и колко струва корупцията, и как може да се работи, когато строителите са освободени от тази тегоба.

Инспектирах участъкът от жп линията София - Елин Пелин, чиито договор прекратих миналата седмица. Убедих се, че трасето, по което сега карат нашите машинисти е извън всякакви стандарти, и те са напълно прави да негодуват. Строителят е "взел парите и казал - ще видим", според оня стар виц. Всичко е запуснато, не е пипано с десетки години. Ние ще имаме готовност с конкурса за нов изпълнител до един месец, и гарантирам, че ще изберем фирма която да работи бързо и почтено.

Посетих и строежа на тунелите по трасето Елин Пелин - Вакарел. Там, за радост нещата изглеждат далеч по-добре. Въпреки това, по време на предишните ръководства на НКЖИ и на Министерство на транспорта е имало "силно нарушена комуникация" със строителя, за която няма разумно обяснение. Помолих строителя да заведе искове срещу всеки, който с действия или бездействия е предизвиквал забавяне и трудности. И така ще бъде занапред.

А строежът на тунелите изглежда внушително. Продължаваме промяната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови