S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на страната ни

Агенццията очаква приемането ни в еврозоната да се отложи с година

OFFNews 25 ноември 2023 в 10:17 1527 4

Снимка Архив

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на страната ни до положителна от стабилна и потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2', съобщиха от министерството на финансите. 

Положителната перспектива отразява мнението на рейтинговата агенция, че има вероятност, поне едно към три, България да се присъедини към еврозоната през следващите 24 месеца.

Управляващата коалиция, сформирана през юни, представлява първото стабилно правителство на България през последните две години, след проведени пет парламентарни избори. Една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната, което се планира да се постигне от 1 януари 2025 г. България може да не изпълни всички критерии за конвергенция, особено този за ценовата стабилност. Дори ако България не се присъедини към еврозоната през 2025 г., от рейтинговата агенция очакват, че присъединяването вероятно ще бъде отложено за 1 януари 2026 г.

Въпреки застаряващата работна сила, икономиката на България има силни перспективи за реален растеж, със средни темпове от 3% за периода 2024-2026 г., воден основно от вътрешното търсене. Потреблението ще остане силно поради доброто представяне на пазара на труда, който подкрепя нарастването на реалните заплати. Достатъчното средства от ЕС за България, които S&P Global Ratings оценяват на над 30% от БВП за 2023 г., ще подкрепят инвестиционната активност през следващите години. Получаването и използването на всички налични средства ще бъде предизвикателство, тъй като наближават крайните срокове по основните програми за финансиране - Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. и Механизмa за възстановяване и устойчивост, в рамките на програмата „Следващо поколение ЕС“ (NGEU).

S&P Global Ratings оценяват фискалните резултати на България като едни от най-добрите сред страните от Централна и Източна Европа и очакват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП в периода до 2026 г., запазвайки нетния държавен дълг под 20% от БВП. Очакват дефицитът по текущата сметка да остане нисък и свръхфинансиран от фондове от ЕС и потоци на преки чуждестранни инвестиции, ограничавайки нуждата от външно финансиране и запазвайки стабилна външна позиция.

S&P Global Ratings биха повишили кредитния рейтинг през следващите две години потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. S&P отбелязват, че биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако очакванията за присъединяване на България към еврозоната станат по-малко вероятни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

4

lans link

25.11 2023 в 18:18

@dolivo, така е, гледаме резултатите и чакаме още по-добрите такива.

22546

3

dolivo

25.11 2023 в 14:18

не разбирате как работи едрата икономика, едрото инвестиране и управляването на риск за фирмите искащи да дойдат в БГ.

Да не говорим за кредитиране.

4036

2

lans link

25.11 2023 в 11:41

Не разбирам защо постоянно имаме нужда от някакви оценки?! Сега като хукнат едни инвестиции... Преди време нали пак ни повишаваха рейтинга, така се нареди всичко вследствие на това, че ето сега отново ни го повишават. По подобен начин се бе наредило и в щатите като започна финансовата криза 2008 с техните оценки. Ура!

500

1

демотиватор

25.11 2023 в 11:18

Голема работа са тия- не рейтинга, а "перспективата пред рейтинга", видите ли, че и с вероятност некаква там (врачки колко ли са в отдела...), брееееййй...