С 86 000 лева археолози спасяват обект, засегнат от ново пътно трасе за Калотина

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2019 в 19:44 2726 0

Снимка offnews

В Агенция „Пътна инфраструктура“ беше отворена постъпилата оферта в тръжната процедура за избор на изпълнител за извършване на спасително археологическо проучване на новооткрит археологически обект при километър 18 по трасето на път І-8 Калотина - СОП. Стойността на обществената поръчка е 86 000 лв. без ДДС.

Постъпилата оферта е на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, съобщиха от агенцията.

Новооткритият обект е от късната античност като по време на извършеното археологическо наблюдение са открити горели кости, фрагменти от глинени съдове и стъкло, както и фрагмент от накит.

Археологическият обект е по трасето на участъка Драгоман – Сливница, чието строителство започна през май т. г. В отсечката между км 15+500 и км 32+447 ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано и пътят ще стане с магистрален габарит.

Участъкът е част от автомагистрала „Европа“, която ще свързва София с ГКПП „Калотина“. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови