РВД спря конкурсите за ръководители на полети до 2022 г.

OFFNews Последна промяна на 19 март 2021 в 11:41 3020 0

Поради настъпилата рязка промяна във въздушния трафик, вследствие пандемията от COVID – 19, BULATSA преустановява набирането на ръководители на полети до 2022 г., съобщават от РВД.

Професията на авиодиспечерите е една от най-добре платените у нас. Възнагражденията на ръководителите на полети са съизмерими с тези на програмистите, а понякога дори ги надвишават.

Авиационният сектор е един от най-силно засегнатите от кризата и след въведените от държавите противоепидемични мерки трафикът стигна до безпрецедентно ниски нива, като спадът спрямо 2019 г. е с почти 88%.

По първоначални прогнози очакванията бяха за плавно възстановяване през лятото на 2020 г. до минус 50%, а в края на годината да се достигне до минус 20%. Реално отчетените стойности обаче бяха минус 58% спрямо 2019 г. Последната прогноза за възстановяване на авиационния сектор в Европа е за плавно покачване на въздушния трафик през следващите 4 г. Очакванията за евентуално достигане на нивата от 2019 г. са едва за 2025 г.

Отчитайки тежката икономическа ситуация в авиационния сектор BULATSA преразгледа своите планове за подбор и обучение на ръководители на полети и взе решение да преустанови временно приема на кандидати за професията, съобщават от държавното дружество, което е част от системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията..

Подалите документи за участие в подбора за тази година ще трябва да кандидатстват отново и да отговарят на изискванията  спрямо момента на обявяване на нова сесия. По първоначални планове възобновяването на кампанията за набиране на нови кандидати за ръководители на полети се очаква да бъде след първото тримесечие на 2022 г., но решенията в тази връзка ще бъдат взети след отчитане на актуалната ситуация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band