Русия се интересува от газопреносната ни мрежа и вдигнала доставките на синьо гориво

OFFNews 03 юни 2017 в 15:40 6017 0

Русия се интересува от газопреносната ни мрежа и вдигнала доставките на синьо гориво

Доставките на руски газ за България са се увеличили с 14.5% само за пет месеца. Това отчитат от Министерството на енергетиката. Министър Теменужка Петкова се среща днес с шефа на "Газпром" Алексей Милер, като двамата са подписали пътна карта за проучване на възможностите за "развитие" на газопреносната мрежа у нас. 

Петкова и Милер са провели работна среща в рамките на Петербургския международен икономически форум и са обсъдили възможностите за сътрудничество при доставките на газ.

На срещата било отбелязано, че има ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам. Само от 1 януари до 31 май 2017 г. обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. 

През 2016 г. "Газпром" е доставил в България 3,18 млрд куб. метра природен газ - с 2,1% повече от 2015 г.

"Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни", се казва в съобщение на енергийното ни министерство.

От там уточняват, че на разговорите е обърнато "особено внимание" на въпросите за доставката на руски газ "в дългосрочна перспектива".

"Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център", се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови