Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2018 в 14:27 4258 0

Днес в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия.

Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин.

Пакетът документи е подготвен в съответствие със съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин за развитието на стратегическо сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 г.

Настоящият пакет от споразумения е най-големият в историята на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера.

Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за сътрудничество по няколко високотехнологични проекта, които нямат аналози в световния атомен отрасъл.

Подписването дава старт на мащабна програма от проекти за сътрудничество между Русия и Китай:

1. Съвместно изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „Тянван“ (Седми и Осми енергоблок). По този проект е подписан междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото поколение „3 плюс“.

2. Серийно изграждане на АЕЦ с руски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на площадката на АЕЦ „Сюйдапу“ (Xudabao NPP) на два енергоблока с руски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията предвиждат възможност за изграждане на нови енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за изграждане на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600). Подписано е междуправителствено споразумение и рамков договор. Руската страна, която има голям практически опит при създаване и експлоатация на бързи реактори, ще работи в частта доставки на конкретни елементи за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво. Важно е да се отбележи, че проектът за CFR600 се разработва от китайските специалисти.

4. Доставка в Китай на партида руски радионуклидни топлинни източници (ТБ). Подписан е договор за доставка на нова партида ТБ, които са елементи на радиоизотопните термоелектрически генератори за нуждите на китайската лунна програма.

Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:

„Днес Русия и Китай са лидери в световната атомна енергетика. Подписаните споразумения са най-доброто потвърждение на партньорските отношения с китайските приятели. Ще отбележа, че по време на дългото сътрудничество с нашите отдавнашни и надеждни партньори – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно управление на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме безпрецедентно ниво на доверие. Така на площадката на АЕЦ „Тянван“ вече реално имаме изработен формат за съвместно проектиране и изграждане на АЕЦ от руските и китайски специалисти. Продължаваме съвместно да изграждаме в Китай най-съвременните енергоблокове от поколение „3 плюс“. Освен това днес се договорихме за начало на изграждането на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме мащабни планове за развитие на сътрудничеството в атомната сфера, при това не само в областта на АЕЦ с голяма мощност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови