Розопроизводителите настояват да станат стратегически сектор за България

OFFNews 09 май 2022 в 10:16 1159 0

Държавата да определи за розопроизводството статут на стратегически за страната ни сектор, ще настояват браншовите организации.

Те се договориха за това на работна среща в края на миналата седмица между представители на Националната асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), сдружение „Българска розова долина“, асоциация „Биопродукти“, „Професионалната асоциация на розопроизводителите в България“, Института по розата и етеричномаслените култури и някои от най-големите розопреработватели в страната.

Христо Николов пое ангажимент от името на „Професионалната асоциация на розопроизводителите в България“ заедно с Аграрния университет и Института по розата и етеричномаслените култури да разработят програма за обработка на насажденията, за която ще имат нужда от подкрепата на зеделското министерство при провеждането на анализите на препаратите и за утвърждаване на програмата.

В навечерието на предстоящия розобер браншовиците се ангажираха да участват активно в контрола на незаконните пунктове за изкупуване на розов цвят, които ощетяват изрядните розопроизводители и преработватели и българската държава.

От бранша ще продължат да настояват пред МЗХГ за обвързано финансиране на сектора. Според тях изплащането на стимули на база на килограм набран и реализиран розов цвят ще гарантира, че общественият ресурс се инвестира в работещите стопанства, които създават реална икономическа стойност, вместо да „потъва“ на база площта на насаждения, които често се оказват неглижирани с години. Те ще настояват още розопреработвателите да бъдат освободени от акциз на горивата на фона на кризата, както и за възможности за сключване на многодневни трудови договори за заетите в розопроизводството.

На срещата беше взето още решение организациите да обединят усилия за изработване на механизми, които да стимулират българските производители и търговци на сувенири и козметика да ползват натурално-ароматични продукти от българска маслодайна роза произведени в България, вместо вносна синтетика.

Приоритет на работната група в следващите няколко седмици ще бъде финализирането на текстовете на националната стратегия за розата, които да бъдат предложени на МЗХГ като обща позиция на всички в бранша.

„Обединихме се около много общи позиции, като най-важното е да извоюваме за розопроизводството статут на стратегически сектор – това ще е историческа стъпка, която ще върне българската роза там, където ù е мястото – като лидер на световния пазар и изпълнен със съдържание символ на България,“ коментира Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“ след срещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!