Росен Желязков: Цените на горивата не зависят от правителството

Очевидно обществената поръчка за нови влакове на БДЖ ще бъде спряна, каза министърът

OFFNews 12 ноември 2018 в 10:53 1714 1

„Няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Други не са адресирани - като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната. Това е създаване на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат". Това коментира министърът на транспорта Росен Желязков пред Нова телевизия по повод протестите в неделя.

"50-60% от населението не гласува, защото не вярва в нито една власт. В такъв случай недоволството е повече от доволството. Но аз, като човек от правителството, не мога да не оценя, че правителството изпълнява програмата си. Когато правителството изпълнява програмата си, тогава недоволството е по принцип, то не е адресирано към неизпълнение на ангажиментите", обясни министърът на транспорта.

Според него предпоставки за криза няма.

"Нито има правителствена криза, нито има парламентарна такава. Имаме най-щедрия като насоченост на политики проектобюджет за 2019 година, имаме яснота за растежа, който икономиката ще реализира, имаме рекорден брутен вътрешен продукт", каза още Желязков.

Проблемите в БДЖ не са малко и са свързани основно с планирането и провеждането на обществените поръчки, планирането и провеждането на ремонтите и тяхното забавяне, невъзможността да се изпълнява графика с наличния ресурс и липсата на система за планиране на доставки, каза още Желязков.

„Проблемите трябва да се решат бързо, за да не се допусне следващата година БДЖ при липсата на реални желаещи за доставки на новите мотриси, да има недостиг на подвижен състав“, обясни министърът.

Според Желязков обществената поръчка за доставка на 42 нови мотрисни влакове „очевидно ще бъде спряна“, а към момента се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Жалби срещу условията на търга бяха подадени големите жп производители Шкода, Сименс и китайската CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови